Categorieën
Mees Maarten Meester Maarten Praktijkervaringen

Galgje

Ik loop sinds afgelopen week stage in groep 7. Een leuke, gezellige, grote groep van 32. Door de groepsgrootte draait de school tijdens deze gekke weken halve groepen; de helft om kwart voor 9, de andere helft om kwart voor 12. Een klein groepje was deze dag beide diensten aanwezig. Dit betekent natuurlijk ook dat zij dus alles twee keer zien; rekenen, spelling, taal… Daar moest wat aan gedaan worden! Ik mocht met dit selecte gezelschap lekker naar beneden om daar aan het huiswerk te werken. Zo deden zij nog wat nuttigs, en hoefden ze thuis minder te doen. Echter werd er een sport van gemaakt om zo lang en vaak mogelijk afleiding te zoeken, te creëren of te vinden in welke vorm dan ook. Het licht knipperde, de deur ging niet goed dicht, het was rumoerig op de gang, iemand besloot te gaan zingen, vier keer naar de wc…. Al met al niet optimaal.

Nu de vraag; wat te doen? Hoe krijg je dit zootje ongeregeld weer aan het werk? Ik heb meerdere malen gehint dat ze anders alles thuis moeten doen, meerdere pogingen tot motivatie, aangegeven dat ik me begin te irriteren aan de drukte… het hielp niet echt. Uiteindelijk besloot ik op te staan zonder iets te zeggen, naar het bord te lopen, een krijtje te pakken (ja echt, een krijtbord!) en… een galgje woord te verzinnen. Walvis; zes streepjes op het schone bord. Opeens was het doodstil. Ik had de aandacht. Een paar minuten later stond het woord in zijn geheel op het bord. “Mag ik er nu eentje doen, mees?” Ik keek het meisje even aan en zei met een knipoog; “Als Tim zijn opdracht af heeft.” Het werkte! De motivatie was terug, en vier woorden verder had iedereen het huiswerk af. Zo simpel kan het af en toe zijn!  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s