Categorieën
Mees Maarten Meester Maarten Praktijkervaringen

Wat anderen van je denken

Tijdens een klassikale uitleg of presentatie kan ik mij wel eens druk maken om wat anderen van mij denken, zeker in de rol van stagiaire. Ik voel mij dan beoordeeld en bekeken en kan niet lekker mijn ding doen. Misschien herken je dit wel als leerkracht wanneer ouders meekijken, een inspecteur langskomt of een collega achterin de klas zit. Feit is dat het niet fijn voelt om beperkt te worden in jouw doen en laten.

Wat ik heb geleerd is dat wanneer je je leven laat leiden door andermans gedachten, je nooit helemaal vrij gaat kunnen zijn. Krachtiger is het om er voor te gaan wanneer je ergens in gelooft, wat er ook gezegd of gedacht zou kunnen worden. Behoefte aan feedback is natuurlijk helemaal oké want daar word je sterker van, maar vraag jezelf altijd af; wil ik feedback of ben ik op zoek naar goedkeuring? In het tweede geval is het vertrouwen in jezelf blijkbaar niet voldoende.

Eeuwig zonde natuurlijk, want een mens met vertrouwen kan de wereld aan. Neem complimenten en feedback dus mee, maar laat het niet leidend worden. De centrale helpende gedachte is in mijn optiek: “ik ben compleet onafhankelijk van de positieve of negatieve meningen van anderen”. Gun jezelf elke dag een complimentje, want wat jij van jezelf denkt is veel belangrijker dan wat anderen van je denken en vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s