Categorieën
Mees Maarten Meester Maarten Tips en tops

Voorleesboeken met korte verhalen

Voorlezen is een van mijn favoriete activiteiten in de klas. Ik vond (en vind) het zelf altijd heerlijk om voorgelezen te worden, en merk dat veel kinderen hier ook rust en verbeelding in vinden. Van mij mogen zij lekker kleuren, of stil eten en drinken terwijl zij luisteren naar het verhaal.

Soms is het echter fijn om een korter verhaal te hebben met een begin en eind, in plaats van een heel boek wat gedurende de week wordt voorgelezen. Hieronder een aantal suggesties van leuke boeken met korte verhalen.

  1. Allemaal onzin (Paul van Loon)

Allemaal onzin is een heerlijk boek voor kinderen in de onder- en middenbouw. De verhalen over Vladimir die bang is in het donker, en zijn vriend Onzin achter het behang die hem meer zelfvertrouwen geeft, zijn beeldend en met veel humor geschreven. Het boek leent zich uitstekend voor typetjes door de leuke dialogen.

2. Verhalen van de boze heks (Hanna Kraan)

Mijn begeleider bij de kleuters las dit boek dagelijks voor en hierdoor ben ik groot fan geworden. De “OEI OEI OEI” in een krijsende heksenstem wanneer de heks weer eens boos was, maakte de kinderen (en mij) altijd weer aan het lachen. Puur genieten van deze klassieker! 

3. Misschien wisten zij alles (Toon Tellegen)

De meer dan 300 verhalen in dit boek over de mier, de olifant, de eekhoorn of een van de andere dieren uit het bos spreken tot de verbeelding. In de vaak grappige verhalen zit meer diepgang dan je in eerste instantie zou verwachten. Je kunt in ieder geval een lange tijd putten uit dit prachtige boek.    

4. In een land hier ver vandaan… (Arend van Dam)

In de boeken van Arend van Dam worden geschiedenis, aardrijkskunde en prachtige verhalen met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen de boeken gebruikt worden als introductie bij thema’s en lessen om meer betekenis te geven.

5. Er was misschien eens (Kamiel de Bruyne)

In dit boek staan twintig bizarre verhalen die dan wel- of niet echt gebeurt zouden kunnen zijn. Het leuke is dat de schrijver dit in het midden laat waardoor de kinderen na het verhaal kunnen gaan raden. Een hit in zowel midden- als bovenbouw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s