Categorieën
Meester Maarten Tips en tops

5x kennismaken met een nieuwe groep

Komende week hebben veel scholen weer doordraaimomenten. Een kennismaking met een nieuwe groep is voor mij altijd weer een spannend en leuk moment. In deze blog vind je 5 werkvormen om samen het ijs te breken.


  • De koffer

Bij deze werkvorm neemt de docent een koffer mee met daarin spullen die bij hem- of haar passen. Op deze manier leren de kinderen de docent beter kennen. Vervolgens mogen zij zelf hun eigen koffer gaan ontwerpen. Dit kan met tekeningen en woorden, knutselen, knippen of plakken. Zo gek als jij zelf wilt! Het werkblad hiervoor is hier te vinden.

Indien er tijd over is kun je ervoor kiezen om de koffers in kleine groepjes aan elkaar te laten zien, of als exhibitie op te hangen in de klas zodat de kinderen langs kunnen lopen om te kijken.


  • Kennismakingsbingo

Vind iemand die…. De kinderen gaan op zoek naar andere kinderen in de klas die passen bij de omschrijvingen op het werkblad. Vind jij iemand die een hond heeft? Of die in de winter jarig is? Is het mogelijk om de hele kaart vol te krijgen?

Het werkblad is hier te downloaden.


  • Kennismakingsbladen

Het is natuurlijk ook mogelijk om de kinderen een blad in te laten vullen waarmee zij jou vertellen wie zij zijn. Een mogelijk werkblad hiervoor is hier te downloaden, maar online zijn vele varianten te vinden.


  • Verwachtingen voor het nieuwe jaar

Wat verwacht jij van komend jaar? Een leuke en vooral prikkelende vraag om te stellen. De kinderen gaan opschrijven hoe zij komend jaar voor zich zien. Dit kan met veel- of weinig hulp van de leerkracht. Laat je de kinderen vrij, of zet je een aantal punten op het bord die er in ieder geval in moeten staan? De ‘brief aan jezelf’ gaat opgevouwen de pot in, en aan het eind van het jaar worden ze nogmaals gelezen om te kijken of de verwachtingen zijn uitgekomen.


  • Het M&M spel

Dit spel is bedacht door juf Iris en kan worden gespeeld met een bak M&M’s. De kinderen pakken een M&M uit de bak, zoeken een maatje, en stellen de vraag die bij de kleur op het kaartje staat. Dan mogen zij de M&M opeten. Super leuk èn lekker. Het werkblad voor het spel kan worden gevonden op haar pagina via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s